#4442 Wysłany: 13-12-2007, 00:27 [Test] Mugen almost 3D - Mugen prawie 3D
Nie mam pojecia czy dobrze robie ze to pokazuje ... jakos sobie wieczorem usiadlem i pomyslalem co by sie dalo wymotac w tym kierunku ...
a mam na mysli stworzenie nawalanki w stylu double dragon itd ... takie niby 3D czego w mugenie nie mozna normalnie stworzyc ... byly juz tematy zwiazane z tym czy to sie da zrobic i sie zaczalem bawic ...
oczywiscie to co tu macie to taka moja zabawa, jest sporo bledow itd ale pobawcie sie...
[b]Ciosy:
c - kucanie
z - skok
reszta w miare normalnie[/b]
oczywiscie skok nie dziala jak nalezy "jeszcze" poniewaz postanowilem sprawdzic czy nie da sie pewnej sztuczki uzyc ...
tak czy inaczej malo prawdopodobne ze zrobie z tego gre ... napewno nie sam ... jezeli juz cos konkretnego by mi zaczelo wychodzic to z pewnoscia doprowadzilbym to do znosnej postaci i wypuscil raczej jako edycja OS z opisem co i jak robic i kazdy moglby sam cos zmotac...
[b]wprowadzilem nowe drobne poprawki 14.12.2007[/b]
troszke poprawilem skok jest juz do przodu itd... do tego 1 cios pod "x" w powietrzy z tym ze jeszcze opadanie nie dziala jak nalezy, teoretycznie wydaje sie ze nie wiele ale zmienilem w duzym stopniu konstrukcje swojego kodowania, oczywiscie sa ciosy przy kucaniu i normalne i oczywiscie nadal kupa bledow
[b]ukryty projekt 15.12.2007[/b]
postanowilem chwilowo wstrzymac sie z downloadem - wlasciwie nie wiem jak to okreslic - modyfikacji... edycji... :> jeszcze sie zastanowi jak widzicie wymyslilem nazwe, co o niej sadzicie i oczywiscie nie porzucam projektu, ostatnio wprowadzilem kilka nowych poprawek
[b]krótkie info 23.12.2007[/b]
prace nadal trwaja jednak borykam sie obecnie z fizyka gry, glownie ze stanami 5000 - 5210 itd... wszystko przez to ze dodatkowa os jaka stworzylem jest wirtualna i musze wszystkie upadki i tym podobne akcje zaprogramowac glownie recznie bez pomocy kontrolerow i funkcji z mugena... jezeli to mi sie uda to potem juz powinno pujsc latwiej...
[b]24.12.2007[/b]
projekcik posówa sie na przód, prawie opanowałem fizykę w Mugenie, kiedy nie będzie z tym już żadnych kłopotów powinno być z górki, dodam kilka warunków do uzrytku i może pochwalę się wszem i wobec...
[b]31.12.2007[/b]
prace posuwaja sie na przod... jeszcze sa bledy wiadomo jest tez tylko 1 arena jak narazie ale i to planuje zmienic.
nie nie nie poinformuje raczej jak cos z tego bedzie w miare ok...
ale od razu musze powiedziec ze nie beda od tak bez modyfikacji pasowaly wszystkie postaci do mugena ... bardziej byloby to cos pod edycje jakiejs takiej nawalanki
oczywiscie wykorzystywane beda tu rozne sztuczki zobaczymy co da sie z tym zrobic ... jeszcze do konca nie wierze ze sie da doprowadzic do dobrego stanu ale zobaczymy
oczywiscie jak chcecie sie z kims podzielic ta informacja to ok ale nie zeby od razu ze trwaja prace nad taka modyfikacja/edycja itd ... z roznych powodow jak chociazby to ze ktos moze podpierdzielic mi pomysla
i przypominam ze to robilem w jakas godzinke czy cos ... i przypominam ze z tego moze nic kompletnie nie wyjsc ...
Fighting Force Mugen Edition
Wtedy cała arena musiałaby być postacią czyż nie? I wszystkie mobki i bossy by były helperami. A kolejność arenek oczywiście by się ustawiło w orders (a'la Castelvania Mugen).
Noo do takiego czegoś nie ma innego wyjścia jak zrobić osobną edycję mugena. Z tym się zgodzę... W każdym razie mam nadzieję, że wreszcie coś twojego wypali
Ostatnio zmieniony przez Animus 13-12-2007, 19:45, w całości zmieniany 1 raz
lukisr Probably the worst coder in the world... xD
golnie nie ma tez jak narazie co testowac ... powiem tylko ze wyobrazil bym sobie to tak ze masz zbior postaci i kazda wybrana postac moze byc przeciwnikiem lub przeciwnicy sa osobno (ukryci)
tak czy inaczej postac bylaby zawsze postacia
ta ktora walczymy jest sama ... przeciwnik jest daleko daleko stoi w miejscu az do czasu kiedy do niego podejdziesz i w tedy walczysz jakby z bosem ... a puki co idziesz do niego i napotykasz jego pomocnikow ... (helpery)
gdyby postaci byly do wyboru bez podzialki na ukrytych przeciwnikow itd to po prostu postac broniaca sie czyli przeciwnik bylby u siebie i puszczalby pomocnikow... a jak atakowalby bedac nasza postacia to szedlby sam i tyle
ale mowie narazie to malo prawdopodobne ze wypali wogole
Podoba mi się Twój projekt armor ale mam wiele zastrzeżeń, nawet gdyby projekt udał się i doszło by do oficjalnego wydania sam wiesz, że to mogło by być albo hitem, albo odwrotnie gdyż aby kreatorzy chcieli dostosować postać do tego mugena musieli by jakieś modyfikacje w kodzie robić itp itd których mogą normalnie, zwyczajnie nie umieć gdyż nigdy nie robili postaci, która przemieszcza się w dół i w górę, postacie musiały by być specjalnie robione pod tą wersją ze spritami, jak się idzie w dół lub do góry, albo robili by 2 wersje postać do zwykłego mugena i jakby chcieli to i do tego. Ale sam wiesz, że problem zacznie się dopiero jak kreatorzy będą chcieli zrobić coś do tego. Tak czy inaczej, życzę powodzenia
Veg, nie dostalem sie do bibliotek silnika po prostu zaprogramowalem te zmiany speed1 tak bedzie troche zmian jak narazie dosc malo... dopasowanie postaci najprawdopodobniej bedzie polegalo na:
- dodaniu dodatkowego pliku fizyka.cns z pierdolkami deformujacymi common1.cns
- kilka zmian w CMD
- zmiana wszystkich Physics = A na Physics = S
- przy atakach powietrznych dodatkowy odpowiedni type = ChangeState
- zmiany velocity dla osi Y i dla atakow i ogolne
na poczatku moze sie to wydawac trudne ale dla kreatora nie bedzie to takie trudne ... niekiedy po prostu ograniczyloby sie wszystko do patha dla postaci
przynajmniej jak narazie ele to dopiero wstep i nie ma co rozmyslac o tym co to bedie jak wyjdzie itd ... jak wyjdzie to jak ktos bedzie chcial zrobi sobie na tym edycje
[ Dodano: 2007-12-14, 18:40 ]
ciekaw jestem czy ktos z administracji tez testnie to co robie taki np K4 albo klint
lukisr Probably the worst coder in the world... xD
Hmm... Wytestowałem i znalazłem 2 błędy:
-brak ciosów w powietrzu,
-przeciwnik "odlatuje" poza ekran.
Reszta wg mnie jest OK ARMOR dobra robota
Jeśli znajdę jeszcze jakieś niedociągnięcia to poinformuje
lukisr nie no spokojnie znam te bledy ... a cios jest 1 w powietrzu jak wspomnialem w 1 poscie....
a komputer nieraz odlatuje bo jeszcze mu limitow nie nalozylem moze posiedze troszke w nocy
Nietestowałem ale ciekawieto wygląda. Coś ala DBGT:T i inne podobne tego typu gry . Mugen się rozwija a nie pada jak to niektórzy mówią. Jak bd jeszcze kilka osób typuARMOR_CAGE, to myślę, że wkońcu bd mugen na wysokim poziomie .
Licze Armor że ci się uda. Może potrzebujesz jakieś pomocy. Grafika czy cóś?
Czy w programingu postaci i aren bd jakaś zmiana konieczna?
tak ...
co do aren:
- areny beda musialy miec podloze ala 3D tak zeby realistycznie wygladalo ze postac chodzi po ziemi a nie wlazi nagle na sciane itd ...
- postaram sie zrobic mozliwosc modyfikowania tej glebokosci na wypadek roznych aren itd ...
co do postaci:
- no coz jak do tej pory doszla 1 wymagana animacja
- zmieni sie pare wartosci z CNS postaci np.
oczywiscie to beda takie zalecane wartosci bo to tak jak w mugenie mozna sobie zmienic jak sie chce
- dojdzie kilka triggerow do sprawdzania przy ciosach
- dojdzie sporo kombinacji kodu ktorych praktycznie gracz nie dostrzeze i bede sie staral to jakos z automatyzowac ....
- pojawia sie drobne zmiany w tworzeniu stanow, ogolnie bedzie normalnie ale moze sie okazac ze pewne wartoscie beda musialy byc wieksze itd ... moze sie pojawic ze vary zastapia jakies kontrolery itd ... np type = Gravity zastapi var(10)... wszystkie stany w powietrzu beda musialy zmienic physics = A na physics = S itd...
wiadomo postraram sie to jakos tak ulozyc zeby to co sie dzieje bylo jak w standardzie zalezne od postaci a co za tym idzie od autora
no i zastanawiam sie jak to bedzie bo nie wiem czy wszystkie moje pomysly da sie spelnic ale postaram sie... i mysle o tym czy nie zrobic 2 wersji
1 - prosta wersja ogolnie do nawalania i do dalszej rozbudowy
2 - juz wersja przygotowywana do stworzenia na tym odpowiedniej edycji...
albo po prostu nawale wszystko w 1 i kazdy wlaczy/wylaczy lub wywali co mu nie bedzie pasowalo np przy tworzeniu edycji
rzecz jasna pojawi sie maly tutek co i jak, skad takie zmiany a nie idne itd... napewno w jezyku PL
A czy jest mozliwosc zrobienia czegos takiegoze jak porusza sie w glab areny to podczas chodzenia pokazuje nam plecy a jak idzie w "nasza" strone to widac jego przod?
Goku@, oczywiscie juz o tym myslalem ale KFM nie ma takich spritow to wiesz.... nie bedzie tego widac chociaz mozliwosc odania takiej animacji dodam bankowo
A i mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest możliwe zrobinie tego samego, tyle, że w powietrzu? No wiesz jak leci w nasza strone i poscimy przycisk D i jest pod kontem np 45stopni do przeciwnika to wtedy bd np. nam czesciowo pokazywał plecy? hmm... coś takiego jak w super sonic wariors łatwo mówiąc ^^
Goku@, nawet nie wiem jak to wyglada ... latanie jak latanie jak grafika bedzie odpowiednia i odpowiednio zaprogramowana to sie beda plecy pokazywaly ... ciosy tak samo moga byc ze postac stoi przodem do ekranu i wykonuje cios reka na odpowiednia "glebokosc" czyli np trafi przeciwnika tylko przed postacia ... to juz nie jest problem ... ja mam na glowie gorsze problemy
acha ^^. A w takim razie czy jakby było takie latanie to nie lepiej doremejkować do AC Vegety? Na vegetełatwiej jest przerobić spirty bo są odpowiednie bazy